Kulturhistoria och Råstasjön

Solna stad bjöd idag in Rädda Råstasjön och Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg till ett informationsmöte. Mötet handlade om ett antal äldre tallar som står i naturmarken norr om Råstasjön – där gångvägen delar sig. Vid mötet fick vi ta del av en intressant kulturhistorisk tillbakablick och tittade också närmare på de aktuella tallarna. Solnas förslag är att ta bort ett antal omgivande träd för att gynna tallarna. dsc_4949_dxo

Rädda Råstasjön menar att det är viktigt att ytterligare analysera frågan innan man tar ställning till att ta ner ekar och andra träd, som är viktiga bärare av biologisk mångfald. Tallarna på just den aktuella platsen ska heller inte betraktas som isolat. Deras natur- och kulturhistoriska värde ska ses i sammanhanget av ett framtida gemensamt naturreservat Råsta-Löt där flera andra tallbestånd ingår. Som exempel uppmärksammandes tidigare i år rödlistade arter i tall på Sundbybergssidan.

dsc_4939_dxo

 

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/sjovagen-hotar-sallsynta-arter/dbbpgv!nneHkeGtRX9iqiAv666AIA/

Rädda Råstasjön upprepar härmed sitt och Naturskyddsföreningens krav om att Solna stad omedelbart måste stänga Sjövägen för att främja rekreationsvärden och spridningssamband mellan naturområdena!   dsc_4936_dxo

3 tankar kring ”Kulturhistoria och Råstasjön

 1. Halvvissen

  Hur resonerar ni kring möjlighet att ta sig till sjön med bil för en person som jag. Om det fanns tex 3-timmarsparkering för oss som inte alltid klarar vägen till och från sjön mer än med mycket stor insats. Om vägen är avstängd blir det ju mindre trafik. Och med 3-timmarsgräns inte attraktivt för matchbesäkare till Friends, ( …väl?)

  Du kan vara vissen utan att vara tillräckligt vissen för att få p-tillstånd för rörelsehindrade. Du vill, särskilt då, kunna ta dig ut till vackra och intressanta ställen och parkera med bil.

  Okej. Risken finns att fel personer utnyttjar parkeringen. Jag önskar att ni kan ta med tillgänglighet för hel- och halvvissna personer i tänket kring naturreservat. Svårt komma efteråt med dylikt. Det måste gå att lösa.

  1. Lars-Ove Inläggsförfattare

   Hej,

   det finns ju parkeringsmöjligheter redan idag på Östervägen och Vintervägen som ju är väldigt nära Råstasjön. Kan vara svårt att hitta P-plats på vardagar där, som på alla ställen runt Arenastaden. Men på helgerna brukar det gå att få plats på gatan. En så enkel sak som en skylt som förbjuder parkering längre än en viss tid tror jag inte kommer ha någon som helst avskräckning, titta på hur det parkeras efter sjövägen i samband med event på Friends Arena.

 2. Imre Bernath

  Vill passa på att ta upp en aktuell fråga i områdessammanhang. Jag gick runt sjön igår och när jag promenerar framför mig med en småbarnsfamilj på sjöns östra sida rusar ut på gången ett par feta råttor, helt orädda jagande varandra. Undra på att sällskapet blev rädd och vände snabbt. Själv fortsatte vidare och såg ytterligare en fyrfoting av samma sort innan jag kom till öppen terräng. Råttor är ett problem i hela Solna; vilka åtgärder planeras i sammanhanget från kommunens sida?

Kommentarer är stängda.