Den långsiktiga strategin bakom ett ”tillfälligt bygglov” vid Råstasjön

Solna stad lade i höstas fram ett förslag på ett naturreservat vid Råstasjön. Förslaget var det minsta möjliga – som Rädda Råstasjön tidigare skrivit om ingår inte ens all strandskyddad mark runt sjön och kommunen anser inte att man behöver sätta av en krona för restaurering och underhåll.

I förra veckan kom då en liten notis i tidningen som fick en del att falla på plats. I denna kungörelse framkom att PEAB AB ansöker om tillfälligt bygglov för att sätta upp byggbodar samt en modul som ska bli visningslägenhet för de kommande höghusen på Evenemangsgatan. Det tillfälliga bygglovet ska gälla i två-tre år, vilket kanske inte kan tyckas så allvarligt. Här är det dock två aspekter som är värda att lyfta fram:

 1. Om bygglovet godkänns cementeras naturreservatets gränser i linje med Solnas minimala förslag. Man förkastar därmed de sakkunniga som menar att det är helt nödvändigt med en buffertzon av träd och växtlighet för att skydda det lilla och sårbara urbana ekosystemet Råstasjön.
 2. När det tillfälliga bygglovet har upphört blir det lätt för tjänstemän och politiker att lägga fram en permanent byggplan med höghus på den aktuella ytan.

Rädda Råstasjön vill härmed än en gång vädja till Solnas politiker och tjänstemän: Lägg nu er tid och kraft på att få till ett riktigt bra naturreservat vid Råstasjön, snarare än att gå PEABs ärenden. Vi har alla ett ansvar för att skydda och förvalta Råstasjöns unika natur- och rekreationsvärden, för vår generation och de som kommer efter oss.

PEABs ansökan finns här.Allm_handling Samlingshandling för BND_2017_15

5 tankar kring ”Den långsiktiga strategin bakom ett ”tillfälligt bygglov” vid Råstasjön

 1. Gun Olsson

  Detta låter inte bra! Nu får det vara nog!
  Råstasjön måste få ha sin oas långt ifrån dessa bodar. Var är alla politiker och miljöministrar. Ger man ett finger tar dom hela handen. Ett Nej är ett NEJ!

 2. Leif Hedlund

  Jag tror inte att man behöver oroa sig för höghus. Bodar kanske man möjligtvis kan tillfälligt få sätta dit. Men att permament bygga höghus där tror jag dock inte att det är så ”lätt” för politiker att få igenom. Jag tror inte ens att de försöker. Alla vet att detta är omöjligt eftersom man inte har en laglig rått till detta. Beslut att detta omräde är strandskyddat och därmed inte tillåtet att bygga hus där har tagits av domstol. Solna stad har valt att inte överklaga detta så beslutet är fastställt och går inte längre att överklaga.
  Så ev. planer att bygga hus där är kört för Solna stad. Möjligtvis kan man kanske få bygga på något annat ställe längre från sjön

  1. Lars-Ove Inläggsförfattare

   Leif,

   PEAB sätter upp byggbodarna precis utanför strandskyddat område. Därför är det oroande att Solnas förslag om hur stort ett kommande naturreservat ska vara. Så minimalt det kan vara. Tillför egentligen inget till skyddet eftersom MöD sagt det inte går att bygga på strandskyddad mark.

   Så jag är orolig för Solnas planer.

 3. Eva Lockner

  Solna kommun, ta det i rätt ordning. Fastställ först Naturreservatets gränser, och låt inte PEAB sätta upp byggbodar på en markbit som bör ingå i reservatet. Visa allra först tydligt Naturreservatets utsträckning enligt kommunstyrelsens åsikt, så kan vi ta upp diskussionen.

 4. Alexander

  Som boende i området så vore mindre, inte mer byggområden runt Råstasjön uppskattat. En oas att koppla av i mitt i vardagen. Skönt att Solna och Peab är öppna med sin kärlek till varandra åtminstone. Hastigt och olustigt så blev det väldigt enkelt att veta vart man ska lägga sin röst när det väl är dags.

Kommentarer är stängda.