Kampen går vidare

Härligt att i onsdags kunna fira ettårsdagen av domslutet som räddade Råstasjöområdet från totalförstörelse. En rättvis seger för folk- och miljöopinionen! Nu gäller det att en självklar buffertzon etableras kring sjön som skapar ett meningsfullt naturreservat.

Tyvärr har Solna stad lagt fram ett naturreservatsförslag som stannar vid 100 m från strandkanten, alltså strandskyddslinjen. Det räcker självklart inte. Man anar att planer kan finnas att bygga kant i kant med strandskyddslinjen, på vissa ställen.

Sjövägen tycks man inte alls vilja stänga, vilket eliminerar möjligheten till ett reservat genmensamt med Sundbyberg och Lötsjön där. Dessutom finns en ansökning att lägga byggbodar precis intill skogsremsan vid sjön, något vi helt motsätter oss. I nuläget är tystnaden kring naturreservatsfrågan, omfattningen av reservatet alltså, från kommunledningens sida närmast öronbedövande.

Tänker man göra som vanligt från Solna stads sida, och surmulet och barnsligt tigande markera att man inte fått sin vilja igenom, genom olika märkliga framstötar?

Exempelvis som de senaste: Onödig och otillåten nedhuggning av ett träd med en fridlyst mistel i, utplacerande av trälådor för odling på parkområdet vid sjön, eller anslaget av pengar till att jobba fram ”förslaget” att hugga ner 120 träd i den känsligaste delen av skogsområdet vid sjön?

Från vår sida ser vi ingen anledning till att minska vår vaksamhet kring vad som händer i området.

/Henrik Persson,

Nätverket Rädda Råstasjön

En tanke kring ”Kampen går vidare

  1. Uppvuxen i Råsunda

    Ett stort tack till er alla i Nätverket Rädda Råstasjön som aldrig ger upp kampen för att rädda så mycket som möjligt kring Råstasjön! Ett unikt område som Solna
    stad borde vara stolta över och bevara.

Kommentarer är stängda.