En novemberdag vid Råstasjön

Det är november nu, grått och ruggigt i allmänhet och en tunn hinna av is på sjön, men trots detta blev det en fin förmidddag vid Råstasjön. Solen tittade fram och en stund kändes det nästan som begynnande vår.

Svanfamiljen med sina tre halvvuxna ungar siktades vid det sydvästra hörnet av sjön.

Vattenrallen är framme nu, den lät sig väl smaka av en bit leverpastej.

Vid sjön möts gammalt och nytt i och med Råstahällen som är ett naturminne från senaste istiden och Arenastadens snabba framväxt. Snart kommer fem höghus att torna upp sig framför Friends Arena.

Trots att Solna stad har beslutat om naturreservat och att alla partier är eniga om detta, finns saker som fortfarande oroar oss som har arbetat hårt för att rädda naturen vid sjön.
– En ovilja att göra ett verkligt naturreservat, som sträcker sig generöst runt sjön och inte bara till strandskyddslinjen på 100 meter. Vill man verkligen skydda naturen?
– Planer finns på att fälla 120 träd i Råstasjöområdet, bland annat ekar, mitt i den skog som just räddats. Detta för att skydda 44 tallar som växer sedan delar av området var boskapsvallningsplats.
– Förslag finns om att anlägga rätt stora träspångar genom känsliga områden. Det är helt onödigt och lär skrämma bort både fåglar och andra djur.
– Omfattande förslag finns om byggen kring Madenbäcken på Sundbybergssidan. Bäcken är ett av de viktigaste vattentillflödena till Råstasjön.
Det finns all anledning att fortsätta att kämpa för ett bevarande av naturen vid Råstasjön!

Foto: Maria Thiessen

2 tankar kring ”En novemberdag vid Råstasjön

  1. Ulla westholm

    Jag hoppas de inte fäller träd eller gör någon åverkan på naturen runt Råstasjön.. den måste bevaras … ännu viktigare nu när det byggs så mycket . Folk måste få någonstans att gå och koppla av där i den fina omgivningen.

Kommentarer är stängda.