Solna vill köra bort en kändis från Råstasjön

Den 22 februari 2016 kom en dom Mark- och Miljööverdomstolen som stoppade allt byggande på strandskyddat område vid Råstasjön. Det innebär att området ska hållas fritt från byggnationer eller annat arbete som kan störa området. Man kan dock få dispens från strandskyddet om det är något speciellt som måste åtgärdas.

Förra hösten sade kommunstyrelsens ordförande, Pehr Granfalk, i en debatt i kommunfullmäktige att inte ett enda träd skulle röras innan allt är klart med bildandet av naturreservatet.

Trots detta togs ett träd som hade en mistel i sig ner, och det gjordes utan att begära dispens från artskyddet.

Nu har samma avdelning på Solna stad begärt att få göra stora arbeten runt gångvägen vid sumpskogen på norra sidan av sjön. I samband med detta har en begäran om dispens från strandskyddet lämnats in, och den har blivit godkänd av en tjänsteman på delegation. Det är förvånande att detta sker i tystnad, det verkar som att Solna fortfarande inte kan lämna Råstasjön i fred.

Det är mycket förvånande att denna dispens getts då den berömda Vattenrallen har kommit till platsen och det är inte tillåtet enligt artskyddsförordningen att förstöra/störa levnadsmiljöer m.m. för en art som finns i så liten utbredning i ett område/region.

Solna tog först ner en mistel, och nu vill staden köra bort de mest kända innevånarna vid Råstasjön, vattenrallen. De som är vid sjön är helt unika och lockar fågelintresserade personer från hela Europa eftersom fåglarna som normalt är väldigt skygg här visar upp sig på nära håll och tom kommer fram och äter ur handen.

Det är dags för Solna att hantera Råstasjön med respekt. Det är inte OK att ta beslut på tjänstemannanivå utan att flagga upp dessa beslut till politikerna som sitter i nämnderna. Rädda Råstasjön förutsätter att Solna inte genomför detta arbete då det skulle skrämma bort den unika vattenrallen för gott.

Jonathan Stenwall blir uppvaktad av vattenrallen

5 tankar kring ”Solna vill köra bort en kändis från Råstasjön

 1. Ulla westholm

  Tycker det är trist att något så viktigt som Råstadsjön ioch dess djurliv inte får vara ifred.. hoppas det blir stoppat nu med

 2. Född och uppvuxen i Råsunda

  Tänk att Solna stad återigen är klåfingriga
  när det gäller Pärlan Råstasjön! Återigen lyssnar de inte på oss solnabor.
  Vad bryr de sig om att vattenrallen kommit!
  De som beslutar verkar inte vara människor som bryr som att handskas
  på ett varligt sätt med allt det unika som hör Råstasjön till!
  De verkar inte ha tagit till sig mycket av vad Mark och miljööverdomstolen skrev i sitt beslut gällande Råstasjön! Det är en skam hur de styrande hanterar frågan om det tilltänkta naturreservatet vid Råstasjön!
  Valet närmar sig kanske något för de styrande att tänka på! Inte alla som har ett välbetalt arbete att falla tillbaka på!
  Vi ska inte glömma att Solnas politiker ligger i topp i Sverige när det gäller att
  ha höga löner!

 3. Birger Andersson

  Är det inte dags att rösta bort Pehr Granfalk från det politiska livet i Solna så att Råstasjön ÄNTLIGEN får vara ifred!?

 4. Elisabeth Frändberg

  Solna hade i somras en kommuninformation ( ljustavla) om det gröna Solna. Det kan kommunen inte använda om förutsättningar för grönområde förstörs. Och grönområde är inte gräsmatta det är park.

Kommentarer är stängda.