Hur blir det med vattennivån i Råstasjön?

Redan då det porlande naturliknande utloppet stod kvar påpekade vi för projektet och Solna stad att den nya vattennivån var väsentligt högre än vad den varit med det gamla utloppet. Svaret vi fick då var att de ska vänta några år till dess att utloppet har stabiliserat sig innan de eventuellt kommer göra något.

Vi ser nu att nivån fortfarande är två decimeter högre än normalt, och det ser ut att bland annat ha en förödande effekt på den lilla vassön där skrattmåsarna brukar hålla till. Stora delar av den ligger under vatten. Kommer Solna åtgärda detta, eller är deras avsikt att väsentligt minska antalet häckande fåglar?

Detta tillsammans med den kraftiga avverkningen av sly och småträd på den nordvästra sidan hotar Råstasjön som fågelsjö – är det det som Solna vill?

Rädda Råstasjön förutsätter att det nu tas krafttag för att justera vattennivån, genom att den nya tröskeln vid utloppet sänks. Vi har dokumenterat vattennivån under tre år och den har aldrig varit konstant så här hög i samband med att fåglarna ska börja häcka.

Avlutar med några bilder på hur vi, och fåglarna, vill att skrattmåsön ska se ut vid den här tiden på året.