Öppet brev till PEAB, Fabege och Unibail-Rodamco

Solna, december 2015

Det nyligen avslutade klimatmötet i Paris har tänt ett hoppets ljus i slutet av det mörka året 2015, nära vintersolståndet. Det finns nu en större enighet än någonsin om att vi alla gemensamt måste värna vår enda planet, för oss själva och för kommande generationers skull. Företagens ansvar är stort. Hållbarhet, miljöansvar och CSR har länge varit vackra ord på papper men måste nu omsättas i konkret handling. De privata aktörer som inte tar sitt miljöarbete på största allvar kommer att granskas och kritiseras hårt. Ett företags varumärke står och faller med trovärdigheten i klimat- och miljöfrågan. Men omvänt finns också fantastiska affärsmöjligheter för innovativa bolag som tar ledningen i miljöfrågan, eftersom omställningen till den gröna ekonomin kommer att gå hand i hand med lönsamhet i framtiden.

Vi, Nätverket Rädda Råstasjön, ställer nu frågan till företagsledningar och CSR-ansvariga på PEAB, Fabege och Unibail-Rodamco: I ljuset av den senaste utvecklingen, kan ni ompröva era byggplaner vid Råstasjön? Att påstå sig värna klimat- och miljömål och samtidigt exploatera och skövla en unik naturmiljö inom strandskyddat område vid Solnas enda sjö går helt enkelt inte ihop. Träd kommer att huggas ner, sumpskog måste dräneras och ytor invid Råstasjön hårdgöras. Expertisen är enig om att detta skulle rubba balansen i det lilla, värdefulla urbana ekosystem som miljön vid Råstasjöns strand utgör. Ytterst konkret skulle PEAB och Fabeges byggnation bidra till att unika naturvärden oåterkalleligen förstörs, och att flera rödlistade fåglar, fladdermöss och växter utrotas.

PEAB och Fabege  – ni kan som majoritetsägare i Råsta Holding besluta att en detaljplan som eventuellt vinner laga kraft faktiskt inte genomförs. Unibail-Rodamco – ni har som ägare av Mall of Scandinavia och utvecklare av Arenastaden (”Stockholms Manhattan”) också stora möjligheter till påverkan på planerna. Nätverket Rädda Råstasjön vädjar nu till er alla. PEAB, Fabege och Unibail-Rodamco, kliv fram och visa att framtidens samhällsbyggare tar ett verkligt och långsiktigt miljöansvar.

Nu har ni chansen: Bli företagens miljöhjältar och backa från byggplanerna vid Råstasjön!

knolsvan_jonathan

Foto Jonathan Stenvall

7 tankar kring ”Öppet brev till PEAB, Fabege och Unibail-Rodamco

 1. Birgitta Nordesjö

  Måtte denna fantastiska pärla i naturen få bli kvar ! En nästan obligatorisk promenad vid varje Stockholms besök för oss som bor i Västerås.

  1. Råsundabo

   Intressant! Exakt samma innehåll som i ett tvåsidors uppslag i SvD Näringsliv:
   http://www.svd.se/nu-maste-foretagen-lyssna-pa-politikerna

   Sista meningen i artikeln sammanfattar det väl:

   ”De företag som inte tar budskapet på allvar, riskerar inte bara att bli en bromskloss i klimatomställningen. I längden riskerar de sin egen överlevnad.”

   Hoppas ni läser och tar till er budskapet PEAB, Fabege, och Unibail-Rodamco – för det handlar faktiskt om er. Framtidens företag är de som hänger med i den gröna omställningen, så visa nu vad ni går för!

 2. Magnus

  Företag som PEAB och Fabege blir oattraktiva både som investeringsobjekt och som arbetsgivare om de begår miljöbrott – vilket är just vad att skövla Råstasjön skulle vara. ”Naming and shaming” av bolag som inte tar hänsyn till biologisk mångfald har vi redan sett internationellt är en mycket effektiv strategi.

 3. Pingback: Rädda Råstasjön vädjar om byggstopp | Mitt i

 4. Infödd solnabo

  Instämmer inte på någon punkt vad Fabege vd Christian Hemelin säger till tidningen Mitt i ! Att han tycker att de tagit stor miljöhänsyn är väl att ta i !
  Argumenten är tunna och även uttjatade man har hört de till leda!
  Hade varit glädjande att höra att Byggbolaget Fabege tagit intryck av vad
  WWF ,Naturskyddsföreningen i Solna och Sundbyberg, Hyresgästföreningen,
  Oppositionen i Solna , Natverket Rädda Råstasjön och vad vi Solnabor vill!
  Nämligen låt bli att bygga vid Råstasjön! Vi vet ju redan att det är pengarna som styr de planerade byggena. Byggplanerna blir en allt mer infekterad fråga för varje dag som går. Är född och uppvuxen i Solna som då
  var en trevlig stad med mycket grönska. Tyvärr har politikerna sett till att den till stora delar är sönderbyggd.Det är nog något många Solnabor instämmer i!

  1. Lars-Ove Inläggsförfattare

   Det intressanta med Hermelins svar är att han inte verkar vara påläst över huvud taget. Att ta upp betongstationen – en station som byggdes med dispens från strandskyddet – för att producera betong till bland annat Friends Arena. Nu då den inte behövs längre ska marken återställas.

Kommentarer är stängda.