Nu satsar vi på ett naturreservat

I Juni 2014 togs ett enigt beslut i Solna kommunfullmäktige. Man ville inrätta ett kommunalt naturreservat. Ett samarbete med Sundbyberg skulle kunna förena områdena vid Råsta- Lötsjöarna.

Det har hittills varit oklart om hur stort naturreservatet ska bli. Men efter domen i Mark- och Miljööverdomstolen vet vi vad som kan ingå.

Nätverket Rädda Råstasjön ser fram emot att samarbeta med Solna stads politiker och tjänstemän kring hur ett reservat kan utformas. Den karta vi arbetat efter i dryga tre år kan tjäna som en grund att stå på. Vi önskar att det blir en grön avslutning på Arenastaden och Nätverket håller med Pehr Granfalk om att det inte ser snyggt ut idag.

Det finns en skötselplan för Råstasjön, för såväl vatten som omgivande mark. Har du idéer eller förslag på hur den kan vidareutvecklas, kommentera gärna detta inlägg. Solnas skötselplan som är en bra grund kan laddas ner här.

NyKarta1

 

2 tankar kring ”Nu satsar vi på ett naturreservat

 1. Gammal Råsundabo

  Visst vore det fint med ett sammanhängande grönområde runt sjöarna! Såväl Solnabor som Sunbybergsbor promenerar ju gärna runt bägge och den stundande löpartävlingen Två sjöar runt lockar alltid många deltagare. Ett gemensamt naturområde verkar därför självklart.

  Förhoppningsvis kommer också de som förespråkat mera byggnation att inse värdet av en grön oas. De som arbetar i Arenastaden ( ett Stockholmsområdets Manhattan, enligt en chef på Rodamco) får alltså tillgång till sin egen Central Park. Allvarligt talat: det bevarade grönområdet gör Solna till en attraktivare stad. Solna är att gratulera!

 2. henrik persson

  Ja, Gammal Råsundabo,
  Solna har nu verkligen en tillgång i grönområdet runt Råstasjön. Och det har skyddats från byggande innanför strandlinjen, och, förhoppningsvis, fler byggen överhuvudtaget. Hoppas Alliansen m fl i kommunfullmäktige äntligen kommer att inse vilken tillgång Råstasjön är i nuvarande skick och med ett stort naturreservat runt sig snarast.
  /Henrik Persson

Kommentarer är stängda.