Fler öppna brev – dags ta ett naturvänligt beslut #RäddaRåstasjön

Idag kom det ytterligare ett öppet brev från Alliansen där de begär klarhet i var andra partier vill ha runt Råstasjön, vilka delar som ska vara naturreservat. I detta brev antyds det att Rädda Råstasjöns förslag är nästan som Alliansens förslag med 600-700 bostäder.

Detta påstående är ren och skär lögn.

Om Alliansens företrädare inte förstått att Rädda Råstasjön är emot varje ytterligare bebyggelse och att hela området ska bli naturreservat. Hanteringen just nu är att skapa oreda bland Solnas medborgare och få dem att tro att Alliansen vill skydda sjön, vilket naturligtvis är helt fel. De vill cementera de östra delarna och bygga höghus femtio meter från stranden. Detta vore slutet för Råstasjöns unika natur och definitivt slutet för sjön som fågelälskarnas mecka, de unika fåglarna skulle flytta.

Med tanke på beslutets viktighet verkar det förmätet att Kommunfullmäktige ska kunna ta ett beslut om att tillåta byggnationerna vid sjön.

Slit er från PEABs förbannelse och spara Råstasjön från fortsatt exploatering – det är det enda rätta ni som representanter för Solnas medborgare kan göra.

4 tankar kring ”Fler öppna brev – dags ta ett naturvänligt beslut #RäddaRåstasjön

 1. Magnus Persson

  Jag ber om ursäkt om någon formulering blev otydlig. Vi är väl medvetna om att alla tre förslagen skiljer sig tydligt. Vi önskar bara att mp och s också tydligt redovisar vad de tycker.

 2. Lars-Ove Inläggsförfattare

  Hmm, och det är många i Solna som vill veta varför ni till varje pris måste driva igenom detta beslut så snabbt. Vad har Solna lovat PEAB och de andra byggarna?

  1. Uppvuxen i Råsunda

   Magnus!
   Bra att du ber om ursäkt för om någon formulering blev otydlig! Helt klart behövs inte ordet om! Formuleringen blev otydlig! Ett tips att i fortsättningen
   vara extra noggranna med ordvalet när det gäller allt som skrivs om Råstasjön.
   Det är många som följer nätverket Rädda Råstasjön det bevisas ju hela tiden genom att namnunderskrifterna blir fler för varje dag som går!
   Det är inte utan anledning som WWF utsåg Råstasjön till en Pärla i Stockholms
   län. Det är på tiden att alliansen visar WWF respekt och lyssnar på den skarpa kritiken som WWF riktad till Solna stads för byggplanerna vid Pärlan Råstasjön.
   Solna Stad borde vara stolta över den fina utmärkelsen!

 3. Henrik Persson

  Det förvånar att Alliansen nu börjar sända ut kartor om naturreservat, när deras linje hittills varit att driva igenom ett storbygge som totalförstör stora delar av östra och nordöstra sidan av sjön. En totalförstörelse som dessutom förberetts genom en mängd olika ingrepp i denna zon med gångvägen Nisses stig, som anlagts olagligt och även andra olagliga och naturskadliga åtgärder, som huvudsakliga och beklämmande inslag. Nu vill man ge sig på och förstöra resten.

  Tillvägagångssättet från Alliansens sida inger hittills inget som helst förtroende. Den som följt ärendet vet att deras nya detaljplan innebär bebyggelse bl a med 11-våningshus fram till 50 m från vattenkanten. Naturvärdena där är höga, tvärtemot de helt osanna påståenden t ex Alliansens Anders Ekegren nu sprider. Har han inte läst kommunens egen naturinventering?

  Från Nätverket Rädda Råstasjöns sida har vi hela tiden varit tydliga med att området är så litet att ingen byggnation av något slag är möjlig. Här har vi t ex tidigare skrivit: ”Varje ny bebyggelse i området – även utanför strandlinjen – är omöjlig utan att naturvärden runt Råstasjön förstörs på ett avgörande sätt”:
  http://radda-rastasjon.bloggplatsen.se/2013/06/13/9932701-natverket-radda-rastasjon-kraver-unikt-naturreservat/

  Vi har presenterat ett eget unikt förslag till naturreservat:
  https://usercontent.one/wp/raddarastasjon.se/wp-content/uploads/2014/06/NyKarta1.jpg?media=1717840262

  Vårt förslag till naturreservat i området är det enda som skapar ett hållbart och seriöst sådant. Vi vill för att det ska kunna uppnås ha återplantering av områdena i öst och nordöst som Alliansen vill bebygga. De vill däremot inte bygga bara fram till strandskyddslinjen, vilket vore katastrofalt redan det, utan till och med över den.

  Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön

Kommentarer är stängda.